رسالت زنان منتظر در عصر غیبت6
به نام خدا
السلام علیک یا عمود الدین. السلام علیک حین تقوم وحین تصلی وحین تقعد .السلام علیک یا صاحب الزمان (عج)
از دیگر وظایف زنان مسلمان این است که در زمان غیبت مولایشان خشوع قلب داشته باشند وصبر پیشه کنند و به ظهور حضرتش چشم امید داشته باشند و فرزندان خود را نیز با صبر زیبا و انتظار شایسته آشنا سازند. خداوند در سوره حج درباره افرادی که خشوع میکنند در آیات 34 و35 میفرماید:
وَ لِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكاً لِّيَذْكُرُواْ اسْمَ اللَّهِ عَلىَ مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَإِلَاهُكمُْ إِلَاهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُواْ وَ بَشِّرِ الْمُخْبِتِينَ(34)
و (شما تنها امّتى نيستيد كه تكليف قربانى دارد، زيرا) ما براى هر امّتى آئينى قرار داديم، تا هنگام قربانى نام خدا را بر حيواناتى كه خداوند روزى آنان كرده ببرند، خداى شما معبود يكتاست، پس فقط تسليم او باشيد، و به بندگان خالص بشارت ده.
الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ الصَّابرِِينَ عَلىَ مَا أَصَابهَُمْ وَ الْمُقِيمِى الصَّلَوةِ وَ ممَِّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ(35)
(مُخبتين) كسانى هستند كه هر گاه نام خدا برده شود دلهايشان از خوف (خداوند) میللرزد و بر آنچه (از سختىها) به آنان مىرسد مقاومند و برپاكنندگان نمازند و از آنچه به آنان روزى داده ايم انفاق میكنند.
منتطران واقعی حضرت صاحب الامر نیز باید خشوع کنند و در دلهاشان خوف خداوند باشد وبر این مصیبت حجران صبر پیشه کنند ونماز را به نیکی به پا دارند و به هم کیشان خود انفاق کنند.خشوع قلب مومن باعث میشود درهای آسمان به روی او گشاده گردد. نام خدا و یاد خدا قطعا کلید حل مشکلات است.لرزیدن دل مؤمن از درون اوست .هنگامی که ایمانش محکم باشد و به خدا وند قادر مطلق و روز جزا اعتقاد راسخ داشته باشد با بردن نام خدا دلش میلرزد واشک از چشمانش سرازیر میشود.ترس از خدا و پروای درونی یک ارزش است.
سختی برای مؤمن باتر از این نمیتواند باشد که مولا و صاحب خود را نبیند و بر این غم و اندوه صبر کردن بسیار سخت و طاقت فرساست. چه بسیار مردمانی که این رنج آنها را از منتظر مولا شدن منصرف ساخته است همان طور که در کتاب غیبت نعمانی میخوانیم امير المؤمنين عليه السّلام فرموده است: (صاحب عصر) مقصودش صاحب همين زمان است كه به تدبير الهى كه واقع شده است از ديده هاى اين مردم نهان است سپس فرمود: دلهائى باقى ميماند كه بعضى (مخصب: پر بركت) و بعضى (مجدب: بى خير و بركت) اند اين دلها دلهاى شيعيان است كه در اين غيبت و حيرت زيرورو ميشوند پاره هایی از آنها بر حقّ ثابت ميماند كه مخصب است و بعضى از حقّ بگمراهى و سخنهاى باطل ميگرايد که مجدب است.
سپس فرمود آنان كه آرزو دارند هلاك ميشوند و در مقام نكوهش آنان است آنان كسانى هستند كه در امر الهى شتابزدگى ميكنند و در مقام تسليم نيستند و زمان غيبت بنظرشان طولانى می آيد و پيش از آنكه فرجى ببينند ميميرند. آنگاه خداوند از اهل صبر و تسليم افرادي را كه مي خواهد نگهدارى كند نگاه ميدارد تا آنكه بمرتبه لايق خودش برساند و آنان افرادى هستند كه براستى ايمان دارند و در ايمانشان اخلاص مي ورزند و افراد اندكى مي باشند كه آن حضرت شماره شان را سيصد و يا بيشترفرموده اند افرادى كه بواسطه نيروى ايمانشان و درستى يقينشان خداوند اهليّت به آنان عطا فرموده است تا وليّش را يارى كنند و با دشمنش بستيزند.«1»
در ادامه این آیه به اقامه نماز اشاره شده است.همان طور که میدانید نماز از محکمات دین و پایه دین به حساب می آید و تارک نماز در قیامت سعادتمند نخواهد بود. اساساً اینکه شخص به خواندن نماز مبادرت ورزد نشانه این است که به حقایق دین ایمان دارد،اما این ایمان تا چه حد ریشه ای باشد سطح نماز شخص به آن وابسته است. یعنی شخص با ایمان نماز محکم تر و با توجه تری نسبت به یک شخص کم ایمان میخواند. قظعا نماز خواندن یک آیت الله که به کنه احکام دین تبهر دارد و به حقیقت نماز دست یافته است و به خشوع و خضوع در حرکات و سکنات دست یافته است با نماز شخصی که صرفاً برای انجام وظیفه نماز میخواند متفاوت است.نماز شخص اگر مقبول واقع شود باقی اعمال او هم قبول خواهد شد.حال قبولی نماز نشانه ای دارد .امام صادق عليه السلام در بيان اين نشانه، مىفرمايد: «مَنْ احَبّ انْ يَعْلَمَ اقُبِلَت صَلاتُه امْ لَمْ تُقْبَل، فَلْينظُر هَلْ مَنَعتْهُ صَلاتُه عَنِ الْفَحشاءِ وَالمنكر؟ فَبقَدرِ ما ضَعَتْهُ قُبِلَتْ مِنه» «2»هر كس دوست دارد بداند نمازش قبول شده يا نه، ببيند كه آيا نمازش او را از گناه و زشتى باز داشته يا نه؟ پس به هر قدر كه نمازش او را از گناه باز داشته، به همان اندازه نمازش قبول شده است.
در آخر این آیه اشاره دارد به انفاق که از مهمترین مسائل جامعه مسلمین است. اگر انفاق به اندازه باشد هیچ فقیری در جامعه مسلمین یافت نمیشود. یکی از وظایف منتظران حضرت این است که به نام مولایشان به فقیران امت انفاق کنند تا بذر مهربانی مولا در دلهای دیگران نیز کاشته شود. یعنی از طرف مولا صاحب الزمان انفاق کنند و به شخص هم این موضوع را بگویند که این هدیه ایست از طرف امام زمان علیه السلام. با این کار هم مشکل یک شیعه برطرف شده و هم نور شعف و دوست داشتن حضرت در دل او روشن گشته و هم این انفاق حتما به دست امام زمان علیه السلام امضا خواهد شد.
خوب است سنت هدیه دادن و انفاق کردن دربین ما بیشتر رواج پیدا کند و نام مولا برآن گذاشته شود تا پر برکت گردد. مثلا گاهی اوقات هدیه ای برای کودکتان هیه کنید و آن را از طرف امام زمان علیه السلام به او هدیه کنید.یا کتاب هایی درباره امام زمان علیه السلام نذز کنید و آنها را از طرف ایشان هدیه بدهید یا انفاق کنید.نمونه دیگر میتواند مشکل گشایی از کار یک شیعه از طرف امام زمان علیه السلام باشد ویا هرچه که شما مادران عزیز شیعه فکر آن را میکنید.
خانواده های منتظر امام عصر خود را با امام شان همراه میکنند. قطعا انفاق و خشوع قلب و برپا کردن نماز و صبر از جمله اعمالی است که مولایمان این روز ها مامور به آن است و خوب است ما نیز به ایشان تاسی کنیم.
———————————————-
(1). غيبت نعمانى-ترجمه فهرى، متن، ص: 230
(2). بحارالانوار، ج 82، ص 198